Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Νικόλαος Γ. Πολίτης ( Ο πατέρας της Ελληνικής Λαογραφίας ) 1852 -1921

Ο λαογράφος, λόγιος και πανεπιστημιακός Νικόλαος Γ. Πολίτης γεννήθηκε στο χωριό Γιάννιτσα το  1852.Μετά από μικρό χρονικό διάστημα η οικογένειά του μετακόμισε στη πόλη της Καλαμάτας .

Από τις γυμνασιακές τάξης έδειξε μια κλήση προς τη φιλολογία και τη λαογραφία, παρακολουθώντας τα περιοδικά της εποχής του, Χρυσαλλίδα, Ευτέρπη, Πανδώρα και στέλνοντας σ’ αυτά δικές του λαογραφικές μελέτες (Περί λυκοκανθάρων, Άσματα δημοτικά, Περί παραμυθιών κ.α).

Αργότερα, γράφτηκε στην Φιλοσοφική σχολή Αθηνών και ως φοιτητής συνέχιζε να δημοσιεύει εργασίες.
Το 1870 έγινε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" κι έλαβε μέρος στην πενταμελή Επιτροπή που ανέλαβε τη συλλογή και δημοσίευση ανέκδοτων ηθών και εθίμων, μύθων, παροιμιών, αινιγμάτων και παντοίας γλωσσογραφικής ύλης του λαού της Ελλάδος. Εξέδωσε τότε, μαζί με τον Ηπειρώτη Σπυρίδωνα Λάμπρο, τα Νεοελληνικά δημοσιεύματα και το 1871 έγραψε την πρώτη συστηματική μελέτη του Νεοελληνική Μυθολογία που βραβεύτηκε.

Το 1875 πήγε για συμπληρωματικές σπουδές στη Γερμανία (υπότροφος από την Ελληνική Κυβέρνηση) κι έμεινε στο Μόναχο 4 χρόνια, όπου γνωρίστηκε φιλικά με το βυζαντινολόγο Κάρολο Κρουμπάχερ. Το 1880 γύρισε οριστικά στην Ελλάδα και διορίστηκε στην Βιβλιοθήκη της Βουλής. Το 1882 έγινε Υφηγητής και το 1884 διορίστηκε Τμηματάρχης Μ. Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας (τότε εισηγήθηκε και τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών), και ύστερα Γενικός Επιθεωρητής, οπότε (1887) έγραψε Εγκύκλιο στους εκπαιδευτικούς, να συγκεντρώνουν λαογραφικό υλικό του τόπου τους. Ήταν ακριβώς το έτος που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Λαογραφία» ενώ πρωτύτερα έλεγαν «Παραδόσεις», «Έθιμα» κτλ.

Το 1889 συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Δροσίνη στη διεύθυνση του περιοδικού Εστία κι αυτό αποτέλεσε μια εμπρακτη ενίσχυση της τότε λογοτεχνίας μας από τη Λαογραφία.

Το 1890 ο Πολίτης έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο όπου δίδασκε ως το 1921 που πέθανε. Οι σημαντικότερες λαογραφικές μελέτες που ως τότε δημοσίευε, συγκεντρώθηκαν στους τρεις τόμους των Λαογραφικών Συμμείκτων του, που τυπώθηκαν αργότερα στη σειρά των «Δημοσιευμάτων» του Λαογραφικού Αρχείου. Άλλα μεγάλα έργα του είναι οι Παροιμίες και οι Παραδόσεις που άρχισαν να τυπώνονται στη σειρά «Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του Ελληνικού λαού», από το 1899.

Με τα βιβλία και τις μελέτες του ο Πολίτης έδωσε βαθύτερο επιστημονικό περιεχόμενο στη Λαογραφία και την έκανε πολύπλευρα ερευνητική. Κράτησε τις επιστημονικές κατευθύνσεις προς την αρχαία ελληνική και τη βυζαντινή παράδοση, αλλά κυρίως τόνισε την ανάγκη της διεθνούς συγκριτικής μελέτης για την πιο «ανθρωπολογική» κατανόηση των εθίμων και των δοξασιών του λαού.

Στα βιβλία του ο Πολίτης μεταξύ άλλων έχει γράψει ιστορίες την πλούσια λαογραφική παράδοση του τόπου μας , όπως μας τις αφηγούνταν οι πρόγονοι μας χωρίς ποτέ να τα έχουν διαβάσει , θρύλους , μύθους , παραδόσεις, δοξασίες και γεγονότα που μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα από την μια γενιά στην άλλη κ έφτασαν μέχρι τις μέρες μας …

 Πολύ αργότερα , από την τοποθέτηση της προτομής του Νικολάου Γ. Πολίτη στην είσοδο και στην έξοδο του Ελαιοχωρίου για Καλαμάτα , όπως τη βλέπετε στη πρώτη φωτογραφία μας , η προτομή μεταφέρθηκε στη κεντρική πλατεία του χωριού( φωτ.2) και προς τιμή του μέχρι και σήμερα η πλατεία του Ελαιοχωρίου της ιδιαίτερης πατρίδας Του , η πλάτσα όπως την έλεγαν παλιότερα, μετονομάστηκε σε πλατεία Νικολάου Γ. Πολίτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου