Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Παραδοσιακό αποκριάτικο δρώμενο στα Περιβολάκια



Πάνου γένια , κάτου γένια  και στην μέση μπιχλιμπίδια!

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ελαιοχωρίου ''Ομάδα Νέων - Η Δημιοβίτισσα'' διοργανώνει και φέτος παραδοσιακό αποκριάτικο δρώμενο του πάτερα της Ελληνικής Λαογραφίας και καταγόμενου από το χωριό μας Νικόλαου Πολίτη.

 






 










περισσότερες πληροφορίες  για αυτό το παραδοσιακό - λαογραφικό αποκριάτικο δρώμενο....

Τα στοιχειά της Γιάννιτσας

Στο χωριό μας η εύρεση, και περισσότερο η μόνιμη κατοχύρωση του νερού, ήταν το σημαντικότερο θέμα μιας Γιαννιτσιάνικης οικογένειας. Η παράδοση θέλει αυτό το μείζονος σημασίας θέμα, να συνδέεται με πολλούς από τους μύθους και τις δοξασίες που υπάρχουν στο χωριό.
Θρύλοι οι οποίοι αναβλύζουν μέσα από την υδάτινη πηγή του ''Άγιου Βασιλείου'' και της ''Κάτω βρύσης'' ντύνουν με το πέπλο του φόβου, τους διεκδικητές του νερου. Μυθίες εξασφαλίζουν τα δικαιώματα της χρήσης των πηγών στους Μυλωνάδες, και απομακρύνουν το δικαίωμα της διεκδικήσεως του νερού από τους περιβολάρηδες.
Το μυστικό του εκφοβισμού των μυλωνάδων χρησιμοποιείται από γενιά σε γενιά σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Τα στοιχειά του νερού κοσμούν όλους τους Ελληνικούς μύθους. Στο δικό μας χωριό διασώζονται «Το πάλεμα των στοιχειών» και «Ο χορός των Λυκοκατζαραίων» .

Το δεύτερο έθιμο πήρε σάρκα και οστά από το Σύλλογο ''Ομάδα Νέων η Δημιοβίτισσα''
Η αγάπη των νέων του χωριού μας, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γιάννιτσας, έφερε ως πολυποίκιλο αποτέλεσμα την ανάμιξης τους, και την αποδοχή τους, ως κληρονομικης υποχρέωσης τους. Με απώτερο σκοπό την ανασήκωση ενός πολιτιστικού αναχώματος, ικανό να μη επελεύσει την διαστρέβλωση της Γιαννιτσιάνικης μακραίωνης και αιματοβαμμένης ιστορίας π. χ. (αλλαγή του ιστορικού ονόματος "Γιαννιτσας"), από τους σφετεριστές που δίνουν βορά στο μετερίζι της προσωπικής τους βούλησης , αδιαφορώντας και καταστρέφοντας τεχνηέντως την ιστορία του τόπου.

«Όταν βλέπεις μάτια καθαρά πρέπει να αφήνεσαι». Αυτό κάναμε όταν γύρω από τον ανθρώπινο κύκλο στο παλιό σχολείο τα λόγια ήταν περιτά, «το κάνουμε δεν μασάμε» ήταν το ψύλλισμα που δόνησε τα θεμέλια του κτηρίου, και έδωσε το λάκτισμα για αυτό που θα ακολουθούσε.
Χωρίς να νοείται η σύγκριση με τις δυτικού τύπου καρναβαλικές κουστωδίες, πήρε πνοή ένα λαογραφικό δρώμενο, παρμένο από τους παροικούντες Σλαβόφωνους κατοίκους της Γιάννιτσας, και αναβίωσε από τους παθιασμένους νέους μας . Είναι ένα δικό τους παιδί λένε, και το βλέπουν σιμά να εξελίσσεται καμαρώνοντας το, για την αυθεντικότητα του μακριά από τα καρναβαλικά πρότυπα που δεν ακουμπούν Ελλάδα.

Τα παιδιά συναντούνται καιρό πριν για να κατασκευάσουν τις στολές και να κάνουν πρόβες.
Δέρματα περνούν από την πατροπαράδοτη βυρσοδεψεία. Σαπούνισμα, αποψίλωση , αφαλάτωση, και κρέμασμα στα λιαστά. Ύστερα η κατασκευή των στολών και τέλος το ζωντάνεμα των Λυκοκατζαραίων. Μια παραισθησιογόνα μετάσταση στον κόσμο των ξωτικών και της παράδοσης, κάτω από τους μεθυστικούς ήχους του νταουλιού που θα μεταφέρει τους Γιαννιτσάνους στον απόλυτο χορό των Λυκοκατζαραίων.

Το δρώμενο παρουσιάζεται στην πλατεία του χωρίου κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια των πηγών, και από πάνω από τους μύλους των Μυλωνάδων, δηλαδή στην φυσική του θέση, με συμπαραστάτες τους απλούς ανθρώπους της Γιάννιτσας .
 

Το γλέντι με τα παραδοσιακά κεράσματα που επακολουθεί μεταμορφώνει το όλο σκηνικό, σε ένα μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι. Εκεί στους πρόποδες του Ταϋγέτου με αγνάντι την κατάφωτη Καλαμάτα σας περιμένουμε!!

Πολιτιστικός σύλλογος Ελαιοχωρίου ''Ομάδα Νέων - Η Δημιοβίτισσα''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου